Drinkkiklubi.com | Boolin valmistus > Booliopas
Kotibaarimestarin drinkkiopas ja baarikaappi
   

Booliopas - Suunnittelu-, valmistus- ja tarjoiluvinkit sekä -ohjeet

Drinkkiklubin booliopas

Yleinen ohje

booli Booli on kätevä, nopea ja edullinen tapa tarjota juotavaa suurelle määrälle kavereita tai juhlavieraita. Drinkkien tekeminen esimerkiksi 100 hengelle, vieläpä yhtäaikaisesti, vaatii paljon henkilökuntaa ja siten myös rahaa. Sitä vastoin 100 hengen boolin valmistaminen vie yhdeltä hengeltä 5 minuuttia, olettaen jäiden ja aineosien olevan valmiina. Boolitarjoilun yhdistäminen tilanteeseen sopivaan itsepalveluperiaatteeseen laskee työkustannukset minimiin. Jos boolitarjoilu halutaan tehdä astetta "fiinimmin", voidaan ensimmäiset juomat kaataa valmiiksi laseihin ja tarjota vieraille tarjottimilta samalla ohjeistaen, miten "santsauskäytäntö" on toteutettu.

Boolin valmistuksessa on tärkeää aloittaa valmistelut hyvissä ajoin, vähintään päivää paria ennen h-hetkeä. Jäät ovat olennainen osa onnistunutta boolia, eikä niiden tekoa kannata jättää viimeiseen päivään. Mikäli halutaan käyttää lisäksi hiilihappojäätä, on syytä selvittää, onko sitä lähistöltä saatavilla. Koristeiden osalta on hyvä muistaa, etteivät esimerkiksi eksoottiset hedelmät, kuten karambolat, aina löydy lähikaupan valikoimista.

Boolit valmistetaan suoraan tarjoiluastiaan. Turhia välivaiheita on syytä välttää, jottei omaa tai henkilökunnan aikaa kulu liikaa toistuvaan booliastian täydentämiseen. Kerralla ei kuitenkaan kannata tehdä boolia valmiiksi kuin korkeintaan tunnin tarpeisiin, sillä ajan kuluessa jäät sulavat, hiilihapot vähenevät ja siten booli laimenee ja lämpenee. Uusien boolierien valmistamista voi nopeuttaa ryhmittelemällä kuhunkin erään käytettävät ainesosat jo etukäteen. Muista varata tarjolle myös alkoholiton vaihtoehto.

Kaikki ainesosat tulee pitää viileässä ennen boolin valmistamista, jotta jäät sulaisivat hitaammin ja juoma säilyisi siten pidempään viileänä. Samasta syystä jäät tulee lisätä booliin vasta juuri ennen tarjoilua. Mikäli boolin keventäjänä käytetään hiilihappopitoisia juomia, on myös ne hyvä lisätä vasta viime tingassa, jotta hapot säilyvät boolissa pidempään.

Boolimalja ja boolilasit

Boolimaljaa tai - kulhoa valitessasi arvio, paljonko juhlaväki juo boolia tunnissa eli kuinka paljon boolia on tämän mukaan kerralla valmistettava. Jos vieraita on 100 ja kukin juo boolia keskimäärin 1 dl tunnissa, kuluu boolia yhteensä 10 litraa tunnissa. Tällöin booliastian vetoisuuden tulee olla vähintään 10 litraa. Mikäli booliastia ehditään täyttää kerran 1/2 tunnissa, on vähintään 5 litran booliastia tällöin riittävä.

Boolimalja vai hanallinen astia? On sanomattakin selvää, että hyvin valittu boolimalja on tyylikkäämpi vaihtoehto. Boolimalja on myös parempi vaihtoehto, jos booli sisältää marjoja, hedelmäviipaleita tai yrttejä, jotka on tarkoitettu juoman ohessa nautittaviksi. Mikäli haluat välttää boolisi vettymistä, käytä boolimaljaa, jossa on kaksoispohja. Alempaan astiaan laitetaan jäät, jotka pitävät ylemmässä astiassa olevan boolin viileänä, eikä booli laimene jäiden sulaessa. Mikäli suosit käytännöllisyyttä, valitse hanallinen astia boolimaljan sijaan. Se on nopeampi käyttää, eikä boolia läiky boolilasin ohi. Hanallinen astia varmistaa myös, että boolin koristeet säilyvät sellaisina, eivätkä päädy juhlakansan laseihin ennen aikojaan. Mikäli päädyt hanalliseen astian, voit nostaa tyylikkyyttä lisäämällä booliastian yhteyteen astian, josta vieraat voivat halutessaan lisätä lasiinsa jääpaloja, jäämurskaa tai esimerkiksi marjoja.

Boolilasin materiaali - lasi, muovi vai kartonki? Boolit ovat luonteeltaan jano- ja seurustelujuomia, yleisiä tunnelman kohottajia. Juhlien juhlallinen osuus hoidetaan yleensä kohottamalla sankarille maljaa, mikä on tyylikästä tehdä lasisista kuohuviinilaseista. Boolilasin osalta voi olla astetta käytännöllisempi, siten lasi ei ole materiaalinen yleensä mitenkään pakollinen. Toisaalta taas kartonkisetkaan kertakäyttöastiat eivät ole hyvä vaihtoehto, etenkin jos olet nähnyt paljon vaivaa boolin värin ja koristeiden valintaan, sillä ne hukkuvan läpinäkymättömän kartonkimukin syövereihin. Lisäksi kartonkimukin liimasaumat vettyvät käytössä ja keräävät boolista väriä laskien boolin houkuttelevuutta. Kertakäyttöiset, tukevat ja läpinäkyvät muovimukit edustavat kultaista keskitietä. Ne ovat boolin tarjoiluun riittävän tyylikkäitä, boolin väri ja koristeet pääsevät oikeuksiinsa ja ovat loppuillasta huolettomia, kun vältytään särkyneiden lasien keräilyltä ja ehjien pesemiseltä.

Ainesosat

Viilennä kaikki juomat hyvin ennen boolin valmistamista ja pidä ne kylmässä boolin tarjoiluun asti. Lämmin booli ei ole hyvää, vaikka ainesosat olisivat hyvin valitut. Sitä vastoin huonompikin booli tekee yleensä kauppansa, jos se tarjoillaan viileänä. Toinen perussääntö on, että hiilihappopitoiset juomat, kuten kuohuviini, siideri, virvoitusjuomat ja kivennäisvedet tulee lisätä booliin niin ikään vasta tarjoiluhetkellä, jotta hapot säilyisivät juomassa mahdollisimman pitkään.

Booliohjeet vaihtelevat laidasta laitaan. Yleisesti booliohje noudattaa kuitenkin seuraavaa peruskaavaa (suluissa esimerkit):

  • Perusalkoholi (vodka/vaalea rommi)
  • Makuaine (makusiirappi/likööri)
  • Täytelöittäjä (viini/siideri)
  • Keventäjä (virvoitusjuoma/kivennäisvesi)
  • Makeudenantaja (grenadiinisiirappi)
  • Värinantaja (makusiirappi/likööri)
  • Koristeet (karambola/sitruuna)
  • Jäät

Perusboolin rungon muodostaa maustamaton vodka, kuiva valkoviini ja virvoitusjuoma tai kivennäisvesi.

Perusalkoholi

Perusalkoholilla säädetään boolin vahvuus eli alkoholipitoisuus. Maustamaton vodka on tähän tarpeeseen yleisimmin käytetty perusalkoholi. Myös maustettuja vodkia kannattaa käyttää valitun perusmaun korostamiseen. Muiden perusalkoholien osalta kannattaa olla varovaisempi ja kokeilla eri yhdistelmiä pienemmässä mittakaavassa, sillä niiden ominaismaku vaikuttaa merkittävästi koko boolin makuun. Myös tuotekohtaiset makuvaihtelut voivat tuottaa yllätyksiä. Kannattaa muistaa, että muiden perusalkoholien hinta on yleensä huomattavasti vodkan hintaa korkeampi. Mikäli haluat laajentaa boolivalikoimaasi muihinkin kuin vodkapohjaisiin, lienee turvallisin vaihtoehto vaalea rommi.

Makuaine

Boolin maku säädetään yleensä liköörillä tai makusiirapilla. Varminta on valita jokin tuttu hedelmä- tai marjamaku, jota täydennetään vastaavalla mehulla ja koristeilla. Kannattaa suosia yhtä tai kahta selkeää makua, joita boolin eri osilla pyrkii korostamaan. \"Jokaiselle jotain\" - tyyppinen makuelämys tuottaa harvoin haluttua lopputulosta. Makusiirappeja on saatavilla kuluttajille vain rajoitetusti.

Täytelöittäjä

Täytelöittäjä tuo makuun syvyyttä vähentäen boolin vetisyyttä. Yleensä tähän tarkoitukseen käytetään kuivaa valkoviiniä. Myös kuohuviini ja siideri ajavat asian ja niitä on hyvä käyttää etenkin, jos keventäjänä on hiilihapoton juoma, kuten mehu tai vesi.

Täytelöittäjiksi sopivat halvimmatkin valkoviinit ja kuohuviinit. Käytä kuivia juomia, jolloin sinulle jää enemmän säätövaraa juoman makeuden osalta. Makeutta on tarvittaessa helppo lisätä, mutta sitä ei voi vähentää muuttamatta boolin koostumusta.

Keventäjä

Keventäjä (boolin jatke) nimensä mukaisesti keventää boolin makua ja laskee sen alkoholipitoisuutta. Yleisimmin käytettyjä keventäjiä lienevät virvoitusjuoma, kuten Sprite, maustamaton kivennäisvesi ja erilaisten mehut. Käyttäisinkö virvoitusjuomaa vai kivennäisvettä? Mikäli boolisi uhkaa muodostua liian makeaksi käytä kivennäisvettä, muuten voit käyttää kumpaa vain. Mikään ei myöskään estä käyttämästä kumpaakin rinnan. On myös yleistä käyttää rinnan tavallista mehua tuomaan makua ja hiilihapollista juomaa tuomaan raikkautta.

Kokeile käyttää myös maustettuja kivennäisvesiä täydentämään valitsemaasi makua.

Makeudenantaja

Boolin makeus perustuu liköörin ja virvoitusjuoman määrään. Mikäli haluat keinotekoisesti lisätä boolin makeutta, voit käyttää esimerkiksi makeutettua (cordial) limemehua, kuten Rose's Lime Juice. Mikäli boolisi on punaista tai haluat makeuden ohella lisätä siihen punaista väriä, käytä grenadiinisiirappia, kuten Bols Grenadine.

Värinantaja

Boolin väri on kaikkien ainesosien värien summa. Voi olla vaikeaa päätellä, millainen väri syntyy lopputuloksena, kun eri värejä sekoitetaan keskenään eri määrä. Kun värejä on useita, on boolin lopullinen väri usein samea. Siten on suositeltavaa käyttää useita värittömiä ainesosia, kuten vodka, valkoviini sekä kivennäisvesi ja käyttää varsinaisen värin antamiseen vain yhtä tai kahta ainesosaa.

Siniset väriaineet muuttuvat happamissa olosuhteissa vihertäviksi. Turvallisinta ja helpointa on tehdä keltainen tai punainen booli.

Koristeet

Booli ja jälkiruoka tarjoillaan erikseen. Vältä siis koristelemasta boolia liikaa tehden siitä hedelmäsalaattia. Yksi tai kaksi makua ja väriä täydentävää koristetta riittää.

Marjat ja hedelmät

Pakastemarjat, kuten mustikka, mansikka, puolukka, karpalo ja vadelma ovat näppärä tapa sekä koristella että osaltaan viilentää booli. Ei ole tuoreen marjan voittanutta, joten niitä kannattaa suosia kesäisin, kun hinnat ovat kohtuullisia. Myös tuoreet puna- valko- ja mustaherukat soveltuvat mainiosti booliin.

Hedelmien osalta sitrushedelmät ovat erityisen suosittuja. Ne eivät tummu, eivätkä hajoa helposti ja lisäksi niiden viipaleet muodostavat kauniin kuvion. Yleisimmin käytettyjä sitrushedelmiä ovat appelsiinit, sitruunat ja limet. Älä kuori sitrushedelmiä, sillä kuorittuina ne painuvat maljan pohjalle.

Hyvin suosittu eksoottinen koristehedelmä on karambola, josta leikattu viipale muodostaa kauniin tähtikuvion. Kokeilemisen arvoisia ovat myös ananas, kiivi ja meloni.

Kukat ja yrtit

Kukat kannattaa säästää etupäässä boolimaljan reunojen koristeluun. Valitse kukkia, jotka eivät ole myrkyllisiä eivätkä ongelmia potentiaalisille allergikoille. Kukkien ohella kannattaa käyttää myös esimerkiksi mansikan- ja herukanlehtiä.

Yleisesti käytettyjä yrttejä ovat minttu ja sitruunamelissa. Toisinaan voidaan käyttää myös basilikaa, erityisesti kanelibasilika soveltuu hyvin omenapohjaisiin booleihin.

Jäät

Booli jäähdytetään jäillä laittamalla jäitä joko suoraan boolin sekaan, boolin alle käyttämällä kaksipohjaista maljaa tai lisäämällä jäät lasiin erillisestä kulhosta. Kaksipohjaisen boolimaljan käyttö on suositeltavaa, sillä booli ei tällöin muutu vetiseksi jään sulaessa. Lisätessäsi jäät boolin sekaan, harkitse tekeväsi osa jäistä veden sijaan mehusta, mikä vähentää boolin vetisyyttä.

Jääpalat

Jääpalat soveltuvat pienten boolien viilentäjäksi sekä isompien boolien yhteydessä tarjoiltavaksi erillisestä astiasta, josta vieraat voivat vapaasti lisätä niitä juomaansa. Jääpaloja voi käyttää myös boolin koristeluun jäädyttämällä niitä erimuotoisissa muoteissa sekä jäädyttämällä niiden sisään marjoja, yrttejä tai kukkia.

Jäämurska

Jäämurskan viilentää juoman tehokkaasti, mikä tarkoittaa, että se myös sulaa nopeasti. Tarjoa jäämurska erillisestä astiasta, jolloin se ei ehdi sulaa ja vesittää boolia.

Jääkimpale

Jääkimpale on yleisin tapa pitää booli viileänä. Se sulaa hitaammin kuin pienet jääpalat, eikä siten vesitä boolia niin nopeasti. Nopea ja helppo tapa tehdä useita jääkimpaleita on jäädyttää vettä tyhjissä maitotölkeissä. Halutessasi jotain koristeellisempaa, käytä esimerkiksi metallisia kakkuvuokia ja jäädytä sekaan marjoja, yrttejä tai kukkia. Muista, että vesi laajenee jäätyessään, lasiastioiden ja perintökristallien käyttö tähän tarkoitukseen kannattaa siis unohtaa.

Kuivajää (Hiilihappojää / hiilidioksidijää)

Kuivajää on tehokas jäähdytin, sillä se on -79 asteista. Tämä on lämpötila, jossa hiilidioksidikaasu härmistyy, minkä tuloksena syntyy hiilidioksidi- eli hiilihappojäätä, josta käytetään nimitystä kuivajää.

Käyttäessäsi kaksipohjaista booliastiaa voit lisätä jäiden sekaan kuivajäätä, joka pitää tavalliset jäät kylminä pidempään. Reagoidessaan veden kanssa hiilihappojää muodostaa "savua", joka luo koristeiden ohella tyylikkään lisän boolin tarjoiluun. Saadaksesi kaiken irti hienosta savuverhosta kannattaa booliastian alle asentaa kohdevalaisin taianomaista tunnelmaa tehostaakseen.

Hiilihappojäätä ei tule käsitellä paljain käsin, sillä jo muutamassa sekunnissa se aiheuttaa vakavia paleltumisvammoja. Hiilihappojään kylmyydestä johtuen, sen joutuminen elimistöön sellaisenaan on erittäin vaarallista.

Kuivajäätä Suomessa myy AGA. Lisätiedot ja myyntipisteet löytyvät täältä.

Paljonko varaan boolia vierasta kohden?

Tämä on usein esitetty kysymys, johon ei voida antaa suoraa vastausta. Boolin kulutukseen vaikuttavat monet tekijät, kuten juhlan ajankohta, luonne, kesto, lämpötila, vierailijoiden juomatottumukset, muun juomatarjoilun määrä ja boolin maku.

Yleisesti on kuitenkin arvioitu, että ensimmäisen tunnin aikana vieraiden keskimääräinen kulutus on 2 booliannosta ja sitä seuraavina tunteina 1 booliannos, kun yhden booliannoksen koko on 1 dl.

Järjestettäessä juhlat 100 hengelle, joille boolia tarjoillaan 3 tuntia, tarvitaan boolia 4 (2+1+1) annosta vierasta kohden eli yhteensä 400 annosta. Tämä vastaa 40 litraa boolia, kun booliannoksen koko 1 dl.

Mikä on sopiva boolin vahvuus?

Sopiva boolin vahvuus on 5 - 10%. Juhlien ensimmäisen tunnin aikana booli voi olla vahvemmasta päästä, jotta tunnelma saadaan nopeasti nousuun. Vahvuutta voidaan illan mittaa laskea. Tärkeämpää on kuitenkin keskittyä juoman makuun, vahvuutta kannattaa käyttää lähinnä ohjearvona boolia suunniteltaessa.

Helppo muistisääntö 5 litran perusboolin valmistamiseksi on:

  • 0,5 litraa 40% perusalkoholia (vodka/vaalea rommi)
  • 1,5 litraa 12% täytelöittäjää (valkoviini/kuohuviini)
  • 3 litraa keventäjää (virvoitusjuoma/kivennäisvesi/mehu)

Näillä mittasuhteilla boolin vahvuus on 7,6%. Kun sekaan lisätään 0,5 litraa jäitä, laskee boolin vahvuus niiden sulaessa 6,9%:iin. Käytännössä booli on tällöin aloitusvaiheessa 7,6% ja lopetusvaiheessa 6% tienoilla.

Boolin vahvuuden suunnittelussa hyvä apuväline on Drinkkiklubin alkoholilaskin.

Mistä lisätietoja?

Alkosta on saatavilla edullinen ja tyylikkäästi kuvitettu booliopas Minttumansikat, johon tämänkin boolioppaan tiedot osin perustuvat. Boolioppaan hinta on vain 2,95€ (vuosi 2006). Myytävä painos on vuodelta 2001, mikä ilmeisesti osin näkyy resepteistä. Kaikkia ohjeissa suositeltuja alkoholituotteita ei enää/tällä hetkellä myydä Alkossa.